Met welke klachten ga je naar een psycholoog?

Je kunt alles vragen

Ik kan me goed voorstellen dat je wikt en weegt of je wel naar de psycholoog moet met je klachten. Het is vaak lastig om voor jezelf te omschrijven wat er nu precies aan de hand is. En je hebt er geen idee van of dit nu echt een probleem is of iets wat je zelf moet uitzoeken. Lastig.

Maar eigenlijk hoef jij daar niet zelf op te puzzelen. Het is mijn werk om je als eerste te helpen bij het formuleren van zoals dat heet ‘je hulpvraag’. Ik help je bij het omschrijven, ik draag voorbeelden aan en kan meestal heel snel begrijpen wat er speelt, hoe we dat in de psychologie herkennen en wat je er allemaal aan kunt doen.

Het advies dat ik dan ook altijd geef is: stel je vraag. Als het niet bij mij is, dan bij een andere psycholoog of bij je huisarts.

Werk, leven en liefde

De meeste klachten hebben in de omschrijving te maken met de drie grote onderwerpen in een mensenleven: werk, leven en liefde. Mensen voelen zich verloren in hun leven, ervaren een gevoel van vast te lopen. Het kan ook zijn dat je iets is overkomen waarvan je het lastig vindt om mee om te gaan.

Het kunnen problemen in en met jezelf zijn, zoals angstklachten, rouw, een trauma of een burnout. Het kunnen ook relationele klachten zijn, zoals de omgang met je partner in je relatie of de lastige band die je bijvoorbeeld hebt met je vader of je moeder. Meestal is het een mix – je bent het contact met jezelf kwijt én hebt moeite je te handhaven in je omgeving.

Is er ‘een klik’?

Er is onderzoek dat zegt dat een succesvolle behandeling voor maar liefst 70% afhangt van het contact tussen de psycholoog en de cliënt. Niet de methode, niet de kennis en ervaring van de psycholoog, maar de wijze waarop de psycholoog contact met je weet te maken.

Ik besteed er veel aandacht aan. Zo zorg ik er bijvoorbeeld voor dat de behandeling niet alleen bij je klacht, maar ook bij jou past. Ik spreek je taal, kan me goed in jouw leefwereld verplaatsen en oordeel niet.

Bij jouw zoektocht naar de voor jou beste psycholoog doe je er goed aan ook een indruk van de persoon te krijgen. De meeste psychologen hebben een goed profiel van zichzelf op hun website, het is belangrijk die te lezen. Bekijk mijn profiel En onthoud: je zit niet aan een psycholoog vast, het eerste gesprek is er om je verhaal te doen en om te kijken of de psycholoog wel bij je past.

Meer weten?

Jezelf terugvinden in een omschrijving, of een lijstje symptomen, zoals je die hier op deze website leest is niet lastig. Bovendien kan je ook makkelijk de verkeerde conclusies trekken. Het is heel waarschijnlijk dat je nergens op mijn site precies de klachtomschrijving vindt die bij jouw gevoelens past. Misschien past het wel voor een deel, maar niet helemaal. Dat komt omdat iedereen uniek is.

Contact Psycholoog Hilversum

Wil je meer informatie, heb je een vraag, of wil je een afspraak maken? Bel dan met mijn praktijkassistente. Ook als je twijfelt of je naar een psycholoog kunt gaan, helpen wij je graag. Neem contact op of bel naar 035-2031272